Las Palmas

Katedralen i Las Palmas.
Og et par - måske - symbolske palmer.

Katedralen i Las Palmas.
Og et par - måske - symbolske palmer.

Hovedstaden på Gran Canaria, Las Palmas. er en folkerig by. Der bor tæt på 400.000 mennesker. Den er også lang! Hele 14 kilometer. Til gengæld kan du nogle steder gå på en større gade i byen og se Atlanterhavet på begge sider. Så endog meget smal er den også. Visse steder. Bystranden i Las Palmas er fantastisk. Kolosal og fuld af liv. Morgen, middag og aften. Autenciteten er stor i byen. Det er ingen by bygget til ære for turisterne. Lokale markeder, kæmpe industrihavn, store og mindre byparker og moderne arkitektonisk prestigekontorbyggeri, dét er også Las Palmas. Vi var der i feb. 2022.

Casa de Colón

Casa de Colón

Katedralen, guancherne og Christoffer Columbus

Santa Ana katedralen i Las Palmas fik lagt sin grundsten i 1485. Få år før (i 1478) havde den castillianske kaptajn Juan Rejon slået militærlejr op på selvsamme sted. Han var af katolske monarker udnævnt til at deltage i erobringen af De kanariske øer. Og fældede palmetræerne hvor han slog lejr. For at have udsigt og kunne være forberedt på angreb fra Gran Canarias lokale indbyggere. Guancherne. Juan Rejon og hans hær fik kontrol over den nordøstlige det af Gran Canaria og grundlagde det, der senere blev til Las Palmas. 

Som nævnt ovenfor blev Santa Ana katedralen påbegyndt få år efter. På foranledning bl.a. af den katolske kong Ferdinand II af Aragon. Der blev bygget på kirken i århundreder. Og resultatet er, den arkitektonisk er en blanding af gotisk, renaissance og neoklassicistisk stilart. Katedralens indre er forholdsvis asketisk, men der er smukke blyindfattede ruder, der laver et fantastisk farvespil på gulvet i katedralen på en solskinsdag. Og dem er der jo mange af i Las Palmas. 

Christoffer Columbus (1451-1506) blev født i Genova i Norditalien. Han var sømand og handelsagent og tidligt interesseret i opdagelsesrejser. Som 14-årig stak han til søs første gang og som 25-årig slog han sig midertidigt ned i Lissabon, hvor han lærte at tegne kort og derudover fandt interesse i historie og geografi. Han beregnede der højst kunne være 4000 km mellem Europa og Asien og støttede sig til beregninger fra en arabisk geolog. Men Columbus overså arabiske mil var 5 gange længere end romerske mil og fejlbedømte derfor afstanden totalt. Så i stedet for Asien ramte Columbus som bekendt Bahamas-øerne og lidt senere Cuba i oktober 1492.  På sin rejse over Atlanten sponsoreret af den spanske konge Ferdinand II og dennes hustru dronning Isabella.

På vej mod det han troede var søvejen til Asien gjorde han ophold og provianterede til den videre færd på Gran Canaria. I Las Palmas. Og boede i den lokale spanke guvenørs hus. Casa de Colón. Det har været museum siden 1951. 3 gange var Colombus forbi huset. I 1492, i 1493 og i 1504. Det fortæller en mindeplade på husfacaden. På museet er der en rekonstruktion af Christoffer Columbus kahyt, da han krydsede Atlanten, men det er i høj grad forklaringer og  illustrationer af søkortsruter m.m. af rejser, som inspirerede Columbus til hans Amerika-færd, som gør museet interessant. Der var andre pionerer end Columbus, der udforskede verden via søvejene. Og det er en spændende kontekst at se Columbus´berømte rejse i. Ligeledes er der en fin museumsformidling af Gran Canaria og Las Palmas historie på museet. 

Der så passende kan føre én over på Museo Canario. Efterfølgende. Der fortæller Guanchernes historie. Og har mange genstande fra deres kultur og livsførsel. Og ikke mindst mumier, da guancherne mumificerede deres døde. Guancherne stammer fra det nordafrikanske berberfolk og man mener, de kom til Gran Canaria omkring 500 F. Kr. Museet giver et unikt indblik i Gran Canarias kulturhistorie og tilføjer mange facetter til den umiddelbare, gennemsnitlige opfattelse af Gran Canaria som en feriedestination for solsøgende fortrinsvis 

Playa de Las Canteras. Oppe mod Plaza de la Puntilla. Absolut den mest pittoreske del af den enorme bystrand i Las Palmas.

Playa de Las Canteras. Oppe mod Plaza de la Puntilla. Absolut den mest pittoreske del af den enorme bystrand i Las Palmas.

Playa de Las Canteras

Playa de Las Canteras er en enorm bystrand. Omkring denne strand blev Gran Canarias første turistresort bygget. Den går for at være en af Europas mest populære bystrande. Og der er også en udefinerbar form for magisk aura omkring stranden. Den er hele tiden i brug. Det er fascinerende at komme der om morgenen og se fortrinsvis lokale ældre mennesker lave morgengymnastik. Hvis det da ikke er hele gymnastikhold, man støder på. Lidt senere sættes liggestolene sirligt op af dem, der står får udlejningen af disse. Og andre lokale kommer til med frokostkurv, ghettoblaster og måske en bøtte maling til at male deres lille træbåd, som der er en del af oppe mod Plaza de la Puntilla. Som nævnt ovenfor den del af stranden, der har størst herlighedsværdi. Stranden er ca. 2 km. lang og desuden også ganske bred. Udover at bade og sole er der mulighed for at spille beachvolley og naturligvis spadsere og mærke stemningen langs strandpromenaden, der findes langs hele strandstrækningen. Her kan du drikke kaffen, spise frokosten, indkøbe dine souvenirs og nyde en drink når dagen går på hæld. 

Husk at gå en tur op på selve Plaza de la Puntilla, der er et udsigtspunkt både ud over stranden, byen og ud over Altanterhavet. Her holder fitnesshold også til. Ligesom breakdansere viser og øver deres færdigheder. Med blikket vendt mod Atlanterhavet kan du også få et indtryk af øens ubarmhjertlige natur. Forvredne lavaskabte, sorte klippeformationer, der ikke byder hverken badende eller sejlende velkomne, men står på deres egen ret til at være svære at forcere. 

Der ligger en række hyggelige restauranter op til Plaza de la Puntilla med udsigt udover Playa de Las Canteras. Bl.a. Restaurante O Sole Mio. Og Somos Co

Aviskiosken i Parque de Santa Catalina. Der har været i familieeje siden 1950'erne.

Aviskiosken i Parque de Santa Catalina. Der har været i familieeje siden 1950'erne.

Parkerne i Las Palmas

Vi fremhæver to af Las Palmas parker her. Den ene central placeret ( Parq de Santa Catalina), den anden i byens yderkant (Parque Doramas). I Parq de Santa Catalina ligger der en kiosk midt i parken. Vi købte avis og postkort her. Aviskiosken var prydet af fine forstørrede farvefotografier. Af ældre dato. Kioskejeren kunne fortælle, den lille dreng på et eller flere af billeder var ham! Hans far havde etableret kiosken her. Nu stod han der selv. Som en ældre herre. Jeg spurgte om der var en søn, der skulle tage over. Det var der ikke. Husk  t lægge vejen forbi, køb en avis (der er engelsksporgede) og dine postkort her. Parken har mange kvaliteter udover den legendariske kiosk. Når der er kaneval i februar (det var under opsejling da vi var forbi) ombygget en del af parken til scene for karnevallet. Du kan nyde en kaffe på Gran Terraza Lolita Pluma og betragte det leben af mennesker, der færdes i parken. Måske hører du et sprog fra et af vores nabolande fra bordet ved siden af. Der er en del langtidsferiende eller måske ligefrem fastboende skandinaver i byen. Der kender de lokale. Og mestrer det spanske sprog. For at komme til Parq Doramas tog vi en bybus. Denne park har karakter af en lille botanisk have. Og den er særegen på den måde at en hovedvej går gennem parken. Og deler den. Men det er altså stadig én og samme park. Her er en fin metalskulptur, der ser ud til at være af nyere dato (vi har desværre ikke kunne lokalisere kunstner eller dato for værket) forestillende et menneske og en giraf, der hilser på hinanden! I Og her er fine springvand, krogede stier med varieret og smuk flora. Og så er der også her en cafe, hvor man kan nyde noget koldt eller kaffe. Et godt sted at sidde og nyde Gran Canarias fine klima og de botaniske omgivelser for en stund. Stedet har navnet Teraza parque Doramas. 

Woermann Tower. Et smukt, unikt vartegn i Las Palmas.

Woermann Tower. Et smukt, unikt vartegn i Las Palmas.

Fæstningen, tårnet og markedet. 

Woermann Tower stod færdigt i 2005. Og er designet af Madrid-arkitektfirmaet Abolos & Herreros. Det er - os bekendt - byens eneste skyskraber. Og hvilket pragteksemplar. Gule og grønne nuancer lyser ud fra dette tårn, der både er beboelseejendom, et bibliotek og kontorer.  Foran Woermann Tower er der et torv, der er med til at give bygningen rum omkring sig, så dens udformning og design kommer til sin ret og kan beundres fra flere vinkler. Uanset hvor du befinder dig i Las Palmas rager dette "fyrtårn" og vartegn op. 

Castillo de la Luz er Las Palmas' ældste bygning. Bygget som et forsvarsværk i 1491. Ikke mange år efter spanierne havde koloniseret Gran Canaria. I 1599 blev det ødelagt af hollandske pirater, men siden genopført. Fra 1941 har det været et erklæret nationalt historisk monument og i sluthalvfemserne blev det gennemrenoveret. Det er en ganske unik bygning, dette lille fort, der i dag fungerer som udstillingscenter for kunst. Og det er værd at besøge dels for bygningen i sig selv, dels for det glimrende og gennemførte restaurereingsarbejde og dels for at gribe muligheden for at se kunst. Der er ikke rig mulighed for dette i Las Palmas. 

Mercado del Puerto er opført i slutningen af det 19. århundrede og har smukke smedejernsbuer. Konstrueret af teknikere fra det franske firma Eiffel i 1891. To år efter de havde konstrueret Eiffeltårnet i Paris. I 1998 blev denne indendørs markedshal renoveret/ombygget. Og i 2012 "revitaliseret" af bystyret i Las Palmas med henblik på (også) at tiltrække turister. Den kvadratiske markedshal fremstår autentisk og indbyende. Her er bestemt ikke tale om et turistmarket, men om en markedshal med forretninger og spisesteder, der synes lokalforankret og med masser af selvtillid i forhold til  sin madkulturelle identitet. Facaden er prydet af fine forstørrede fotografer at Las Palmas som den fremstod for et århunderede siden. Sådan cirka.

Stranden. Playa de Las Canteras. I eftermiddagssolen.
Stranden. Playa de Las Canteras. I eftermiddagssolen.
Mercado del Puerto
Mercado del Puerto
Feriesteming i Las Palmas
Feriesteming i Las Palmas
Motiv fra Parq Doramas
Motiv fra Parq Doramas
Street Art i Las Palmas
Street Art i Las Palmas

Seneste kommentarer

15.10 | 13:25

Læst med interesse. Skal til Manchester 27-31 oktober men en smuttur til fodbold i LIVERPOOL.

Del siden