Læs om vores personlige rejseoplevelser i fortrinsvis europæiske storbyer og få tips og inspiration.
At gå på Gran Via er lidt som en tidsrejse tilbage i historien. Anlagt mellem 1910-40 repræsenterer den bygningstilmæssigt og i rig udstrækning både art deco og funktionalisme i meget velbevaret stand. Det er byens hovedåre.
Der er to kunstmuseer du ikke kan forbigå i Madrid, byen har en legendarisk jazzcafé, man bør liste forbi - uanset om musikken spiller eller ej - og en kaffe på alle spanske plazaers moder, Plaza Mayor, er obligatorisk.
Madrid besøgte vi i et fremskudt forårsvejr i februar 2016.
Kunst
Picassos verdensberømte "Guernica" fra 1937, som viser det tyske bombardement af byen, kan ses på kunstmuseet Reina Sofia. Det enorme billede er på en gang abstrakt tænkt og så konkret som noget. Den tyske maler og koreograf Oskar Schlemmer, der associeres med Bauhausskolen i Weimar i 1920'erne, er overraskende rigt repræsenteret på Reina Sofia.
Reina Sofia repræsenterer den moderne kunst i Madrid, Prado den ældre. Man må tage sine valg og se den anden vej overfor alt det andet på dette enorme og imponerende museum. Et godt bud på et målrettet valg kunne være at se Goyas kunst, der er rigt og varieret repræsenteret på museet. Snyd ikke dig selv for at se Den nøgne Maja, et af Goyas mest berømte malerier, malet mellem 1797-1800. Goya blev forhørt af spanske inkvisitatorer om dette maleri af en nøgen kvinde. Han klarede i nogen grad frisag ved at henvise til kunsthistoriske traditioner og til tidligere store mestres værker, men værket kostede ham hans postion som spansk hofmaler.
Filmkultur i Madrid
På Calle de Santa Isabel ligger Cine Dore, der er cinemateket i Madrid. Institutionen er en del af det spanske filminstitut og her vises film fra den nationale og internationale filmhistorie. Det er et hyggeligt sted, hvis man er filmhistorieinteresseret, oprindeligt en kommerciel biograf bygget i 1920'erne, i 1980'erne var den nedrivningstruet, men filmjournalister og kunstnere protesterede og reddede bygningen. Der er mulighed for et glas vin og en kaffe på stedet.
Det andet art house centrum i Madrid er biografgaden Martin de los Heros, hvor der ikke satses på de kommercielle block busters, men de smallere og mere kunstnerisk orienterede film. Gaden har en film filmboghandel og -cafe, 8½, hvor filmelskeren kan finde lækkerier. Gaden har, som på Hollywood Boulevard, sit eget æresfortov, hvor nationale og senere internationale filmstjerner og -instruktørere som Javier Bardem og Pedro Almodover har fået en stjerne og deres navn skrevet på en fortovsflise.
Vi havde ikke fundet denne gade uden et tip fra vores gode ven Miguel, hvis anden hjemby er Madrid.
Italienerne har deres piazzaer, spanierne deres plazaer. Plaza Mayor er den voluminøse og imposante plaza i spaniernes hovedstad. Tidligere arena for tyrefægtning og henrettelsesplads for af kirken dømte kættere under Inkvisitationen, i dag et torv fyldt med caféer, hvor der slikkes sol og pustes ud mellem ærinderne i storbyen og hvor livet i Madrid kan betragtes fra et cafébord.
Real Casa de la Panaderia er den smukkeste bygning på pladsen. Oprindelig fra 1619, men ombygget flere gange pga. brænde, der har hærget Plaza Mayor. Bygningen husede ved indvielsen et kongelige bageri (deraf navnet), den seneste restaurering foregik så sent som i 1992, hvor en rækkes fresker blev udført på husfacaden i forbindelse med, Madrid det år var europæisk kulturhovedstad.
Åndehullet i Madrid er El Retiro, byens store park, oprindeligt til de kongelige, men siden 1868 alle madrileneres park.
På vej ind i parken, på Paseo de Coches, står bogantikvarboder på række og ejerne af boderne sælger godbidder for de litterært interesserede og skaber stemning for alle andre. Parkens sø, Enstranque, sørger for en let brise midt i det grønne, papegøjer flyver rundt i træerne, løberne motionerer, man kan dase på de solide træbænke og cypres-træerne er klippet i skulpturelle udformninger mange steder.