Læs om vores personlige rejseoplevelser i fortrinsvis europæiske storbyer og få tips og inspiration.
Esbjerg er Danmarks 5. største by. Svend Wiig Hansens fire 9 meter høje skulpturer, der spejder ud over havet, har stor attraktionsværdi for byen. Stjernearkitekten Jørn Utzon har tegnet byens musikhus, hvor Esbjerg kunstmuseum også er integreret. Torvet i Esbjerg er perfekt dimensioneret og leverer hvad Rådhuspladsen i København ikke formår. Vi var turister i byen nogle dage i juli 2020. På samme rejse var vi dagsturister i Ribe og havde et par dage i Vejle.
Museerne i Esbjerg
Esbjerg Kunstmuseum er et must see, når du er i byen som turist. Det er et kunstmuseum for den moderne kunst i det 20. og 21. århundrede. Først og fremmest når det gælder dansk kunst, er museet stærkt repræsenteret. Her er værker af Olafur Eliasson, Richard Mortensen, Wilhelm Freddie, Christian Lemmerz og mange, mange andre store danske billed- og instalationskunstnere. Musset ligger i umiddelbar forlængelse at Musikhuset Esbjerg, ja det er integreret i byggeriet. Det er ikke en køn integration set udefra. Nærmest som en container placeret op ad det mere inspirerende musikhus. Den verdensberønte arkitekt Jørn Utzon og hans søn Jan Utzon har tegnet såvel musikhus som kunstmuseum. Også af den grund skal det opleves! Det stod færdig i 1997.
Esbjerg Museum er, som navnet klart definerer, et bymuseum om Esbjerg by og dens historie. I moderne tid. Der var 4 udstilling er på programmet, da vi besøgte stedet. Hvor mange der er permanente, er vi usikre på. Bortset fra "Esbjerg 1900-1950", der rekonstruerer boligforhold, forretninger og skoleliv fra den tid i Esbjerg. Den fremragende udstilling "Besat" skildrede livet under den tyske besættelse 1940-45 i Esbjerg og blev ikke lagt fingre imelllem i forhold til at fortælle, at besættelsestiden for de lokale i mange tilfælde var en rigtig god forretning. Fordi der blev åbnet op for et kæmpe eksportmarked mod syd. Udstillingen "Flag og følelser" om Dannebrog og dens symbolbetydninger vidnede om museets kompetente formidling langt ud over det byhistoriske.
Byparkerne
Byparken i Esbjerg står overfor en fremtidig renovering. Og de nærmeste år (2021-2024) begynder første del af ombygningen af parken. Vi oplevede den inden dette tiltag. Og den var rigelig skøn endda. Der er en mindesten (opsat i 1915) i den endog meget bakkede bypark til ære for distriktslæge O. Bruun, der var en af kræfterne bag etableringen af Byparken. Man har et fint udsyn over Esbjerg Havn fra parken, der er et udendørs amfiteaterformet sceneareal på stedet og ét af Esbjergs ældre vartegn, Vandtårnet (opført 1896-97), kan opleves i umiddelbar forlængelse af parken. Parken er lille og kompakt, rig på trævækst og som sagt stærkt kuperet. Hvilket giver den et særpræg. Og stor herlighedsværdig. Parken har indgang fra Havnegade.
I.C. Møllerparken er en direkte modsætning til Esbjerg Bypark. Flad og med store græsarealer, enkelte gravstene, springvand og smukke stauderbede. Gravstene fordi parken indtil 1995 fungerede som kirkegård for den nærliggende Vor Frelsers Kirke. I 2012-13 blev parken gennemrenoveret. Den er god for en spadsertur i det grønne, når man for en stund vil forlade byens mylder og larm, og parken har stilfulde stole og bænke at slå sig ned i, når det er tid til en spadserpause.
Pladserne. Stederne.
Hotel Britannia er Esbjergs eneste 4-stjernede hotel. Det er bygget i 1965. Og det afspejles i arkitekturen. Elementbyggeri med en snert af brutalisme. Til trods for denne arkitekturstil i dag ikke er i højeste kurs, er det tydeligt, at Hotel Britannia er et sted, hvor kvalitet har været vægtet under etableringen. Hotellet ligger lige ud til Heerups Have, et lille åndehul med vandbassin og skulpturer af Henry Heerup (1907-1993). Når man sidder i solen med et glas bobler eller lignende på Hotel Britannias terrasse på en sommeraften, så går tingene op i en højere enhed. Gå efter den oplevelse. Hvis du er i byen en sommeraften.
Torvet i Esbjerg er et kvadratisk, smukt midtpunkt i Esbjerg. Midt på pladsen er en rytterstatue af Chr. IX, der blev opstillet i 1899 i anledning af, Esbjerg fik købstadsstatus. Kunstneren bag rytterstatuen er Ludvig Brandstrup.Da Esbjerg fik købstadsstatus boede omkring 15.000 mennesker. 25 år før havde der boet omkring 1000. Ikke alt byggeri omkring Torvet er lige kønt, men det har en samlende effekt i forhold til folk, der færdes i byen, da det ligger centralt og der er et rigt caféliv på pladsen. Vores yndlingscafé på pladsen er Cafe Guldægget, der i 2016 åbnede forretning på Esbjerg Torv. De har også en filial i Kongensgade. Nyd kaffe eller frokost på stedet.
Mennesket ved havet er omtalt indledningsvis. De sidste 25 års vigtigste vartegn for Esbjerg. Tag turen på gåben fra Esbjerg bymidte og ud til Sædding Strand for at opleve skulpturerne. Et vellykket, særegent stykke kunst, Hvis du tager spadserturen dertil, vil du nemlig på vejen dertil opleve det industrielle Esbjerg også. Virksomheden Korsan Gas holder til på havnen i Esbjerg og de enorme gasbeholdere og hele virksomhedens område er overvældende i omfang og udformning. Charmerende er det ikke, men det er en del af byens identitet.
Ligeså brutalt og fremmedgørende Kosan Gas fremstår, ligeså smukt og indbydende tager Sædding Strand imod dig. Du kan se skulpurerne af Sven Wiig Hansen på lang afstand men fokuser ikke udelukkende på turens endemål. Nyd den varierede og smukke strandflora og det lille vandløb, du passerer på vej mod Mennesket ved havet.
Mad og drikke
Centralt og med indgang fra gådaen ligger Esbjerg Street Food. Der er i den tidligere teaterbygning 2000 m2 at brede sig på. Du kan sidde ude og inde alt efter vejr og ønsker og du kan bl.a. møde det mexicanske, italienske, indiske og marokkanske køkken på stedet. Autentisk, nede-på-jorden og stemningsfyldt. Stedet har vores varmeste anbefalinger.
Rankin Park ligger også centralt i Esbjerg og de har tilmed en lille gårdhave, så man kan nyde sin mad udendørs. Konceptet er enkelt, vælg mellem en lille eller stor platte, og put én, to eller tre retter fra menukortet på platten. Maden er lavet fra grunden, råvarerne fra de økologiske hylder og vegetarretterne er i flertal. Men kød er ikke fraværende fra menukortet.
Domkirken
I Esbjerg bor der over 70.000 mennesker, i Ribe lidt over 8000. Alligevel er byen, der benævnes som Danmarks ældste, i højere grad gearet til turister end Esbjerg. Og en større attraktion. Det skyldes naturligvis først og fremmest den enorme domkirke. Påbegyndt bygget i 1100-tallet. Men allerede i 800-tallet blev der bygget en kirke på stedet. Af benediktinermunken Ansgar. I middelalderen var Ribe et af landets største byer og et handelscentrum i landet. I dag står kirkens størrelse ikke mål med byens omfang. Men sådan var det ikke da den stod færdig i 1250.
Ribe Domkirke troner majestætisk på torvet og står som et ubetinget centrum og overhoved i byen. Den suger omgivelserne til sig og dens storhed er afsmittende på hele miljøet og atmosfæren på det hyggelige torv.
Museerne
Ribe har 2 spændende nyligt etablerede museer. Det ene er Jacob A Riis-museet, der handler om bysbarnet og tømrersvenden Jacob A Riis, som i 1870 udvandrede til Amerika. Han havde sans for at skrive og blev efter nogle omflakkende år i 1873 ansat som reporter i New York City ved dagbladet South Brooklyn News. Han klarede sig godt og blev efterhånden interesseret i at portrættere New Yorks' slum, som han som kriminalrapporter med egne øjne iagttog. Fotoblitzen var introduceret i 1880'erne og den gav Riis mulighed for at fotografere i nattemørket, hvilket han udnyttede i hans bog fra 1890 "How the Other Half Lives". En dokumentaristisk fortælling med understøttende billedmateriale om slummen i New York. I dag en klassiker inden for fotodokumentarismen. Riis oparbejdedet et livslangt venskab med den senere præsident Theodore Roosevelt. Roosevelt var ledende medarbejder i New Yorks politi, mens Riis bedrev sit fotojournalistik og optaget af Riis' sociale indignation. Alt dette og meget mere skildres levende på Jacob A Riis-museet. Også historien om hans dårlige hjerte diagnosticeret i omkring 50-års alderen
HEX! Museum of Witch Hunt fortæller historien om heksejagter i Danmark og i Europa i 1500- og 1600-tallet. Bl.a. Maren Splids historie fortælles på museet, Maren Splids var gift med skrædder Laurids Splids, de boede i Sønderportsgade i Ribe. I 1637 blev der indledt en hekseproces mod hende. I første omgang blev Maren Splids frikendt ved byretten, men senere fundet skyldig ved højesteret. Og i 1641 brændt på bålet. I Galgebakkerne i Ribe. Maren Splids' Hus står endnu i Sønderportsgade og der er en mindeplade sat på huset til erindring om ugerningen gjort mod hende. Hex! Museum of Witch Hunt er et vigtigt museum om en grum periode i europæisk historie. Formidlet med moderne interaktive midler.
Dronning Dagmar
Tag en spadsertur i udkanten af centrum i Ribe. Bevæg dig ud til Slotsbanken. Du behøver ikke gå helt derud. På
behørig afstand kan du se en statue fra 1913 af skulptøren Anne Marie Carl-Nielsen, der forestiller Dronning Dagmar ankomme med båd til Ribe i 1205.. Nærmere bestemt til Riberhus
Slot. Den tyske kongedatter ankom til byen for at blive gift med den danske konge Valdemar Sejr. Og Riberhus Slot var hendes nye hjem. Riberhus blev nedrevet i 1600-tallet. Voldgraven består. Det samme gør enkelte borgrester. De
fleste borgrester blev i 1800-tallet brugt til at anlægge veje i Ribe.
Mad og kaffe
Cafe Kærlig er centralt placeret i Ribe. Her serveres kun vegansk eller vegetarisk mad. Om sommeren kan man nyde den i stedet lille gårdhave. Maden er lavet med kærlig hånd.
Barok.bar er en fantastisk lille kaffebar placeret i gaden Mellemdammen i Ribe. Deres gård- og ikke mindst baghave er overdådig frodig. På en sommerdag i solskin fås kaffen ikke i bedre omgivelser.
Området omkring Vejle Fjord
Når du tager toget til Jylland fra Fyn eller Sjælland vil du på din højre side få et vue ud over Vejle Fjord. Og du vil se Vejlefjordbroen, der indrammer fjorden. Broen er fra 1980 og tager sig lige godt ud, hvadenten du sidder i toget eller i Vejle og spejder ud over fjorden. Vejle Fjord må være en af de smukkeste af slagsen i Danmark. Og den var grunden til, vi tog et par feriedage i Vejle. Der er skovklædte skrænter med fine villaer omkring den rolige fjord og området omkring fjordens udmunding i Vejle har arkitektur i verdensklasse. En anden grund til vi lagde forbi.
Bølgen, et boligbyggeri med 100 boliger, er et eksempel på, hvad arkitektur kan gøre for et område. Både når det gælder om at interagere i og skabe et lokalt miljø, men også når det gælder om at tiltrække interesse udefra. F.eks. turisme. Henning Larsen Architects fine, men alt andet end billige boliger placeret i bunden af Vejle Fjord er arkitektur i verdensklasse. Byggeriet stod færdigt i 2009. Fjordenhus, den anden ikoniske bygning ved Vejle Fjord, er tegnet af kunstneren Olafur Elliason og er legokoncernen Kirks kapital-hovedsæde. Det blev indviet i 2018. Og er en halv kontorbygning og et halvt kunstværk. Du kan stille der ind under bygningen og gå rundt og opleve og til stadighed få øje på nye facetter af bygningens integration mellem kunst og arkitektur. Det lader sig gøre, da Fjordenhus hæver sig på lange slanke ben over vandoverfladen og skaber rum mellem vand og mursten på et plateau, hvor man kan beundre både hav og arkitektur og de integrerede kunstværker. Men grunden til området ved Vejle Fjords udmunding med marinaen, boligerne og kontorlandskabet er så unikt og attraktivt er i virkeligheden, at det industrielle, gamle havnemiljø (endnu) ikke er fortrængt. Der er stadig industrikraner og grålige kornsiloer, der er stadig - godt nok snarligt tilgroede - jernbanespor at spore, når man promonerer i området. Og således står det hele smukkest! Tag en kop kaffe eller et lille glas på gourmetrestauranten Restaurant Remouladens terrasse, når du er der. Der er 1. parket ud til fjorden, broen og arkitekturen.
Vejle Kunstmuseum. Og kunsten i øvrigt i Vejle
Vejle har et fornemt og forholdsvis stort kunstmuseum. Det oprindelige museum slog dørene op i 1923, i 2006 blev en ny tilbygning tegnet af arkitekten Kim Utzon indviget. Utzons tilbygning har skabt en lys og åben indgangsportal til museet. Vejle Kunstmusem har udover skiftende udstillinger fornemme permanenter udstillinger. Bl.a. linoliumssnit af Palle Nielsen fra 1950'erne, og John Kørners War Problems om danske soldater, der har mistet livet i Afghanistan (2002-2009). Desuden kan museet bryste sig af at ligge inde med 50 raderingener af den hollandske maler Rembrandt (1609-1669).
Pontus Kjerrmans skulputerer står flere steder i Vejle midtby. De er skabt i årene 2001-2003 og er fabeldyr eller mytologiske skabninger med reference til Vejle og omegns historie. De er værd at studere eller måske blot dvæle ved et øjeblik og lade sig forundre over. F.eks. Midgårdsbrønden placeret centralt i Torvegade.
Dining Out
Madindustrien er et dejligt uformelt, enkelt, men menumæssigt gennemtænkt spisested i Vejle. Ikke i den dyre ende. Vælg mellem en menu på 2, 3 eller 4 retter. Der er ikke stor prisforskel. Spisekortet har få retter, men valgmuligheder. Også for en vegetar. På en lun aften er der dejligt i restaurantens gårdhave. Restauranten ligger på adressen Dæmningen 42B.