Læs om vores personlige rejseoplevelser i fortrinsvis europæiske storbyer og få tips og inspiration.
Kyiv
Orangerevolutionen i 2003-2004 og Ukrainerevolutionen i feb. 2014 bragte Ukraine og Kyiv i alverdens medier. Spor af de blodige dage i 2014 ses stadig på Uafhængighedspladsen i form af plancer om begivenhederne, blomster til minde om ofrene og i form af lokale, der sælger revolutionsarmbånd og beretter om deres og bekendtes skæbne. Men uafhængighedspladsen er også stedet, hvor der i weekenden i aftentimerne skrues op for musikken og de mange springvand tændes og oplyses af et lysshow af dimensioner. Glæden findes også her. I udstrakt grad. Rejsebogsforfatteren Stig Albeck taler i sin Kyiv-rejseguide om, byen har en skyline af "smukke kristne anlæg". Det er et rammende billede, for Kiev er vitterligt fyldt med ortodokse kirker med forgyldte tage og spir.
Vi var weekendturister i Kiev ultimo september 2018.
De nationale monumenter i Kyiv.
Monumenter for både den ukrainske republik og fra den hedengange Sovjetstat er en del af bybilledet i Kyiv. Hvis du lander i Kiev International Airport, der er den af byens to lufthavne tættest på centrum, vi du ganske sandsynligt kunne se Moderlandsmonumentet fra luften. Den ligger i Pechers'ky Landshaftny Park og det 102 meter høje monument rangerer som det 18. største i verden. Til sammenligning er Frihedsgudinden i New York lige knap 93 meter høj soklen hvorpå den står medregnet. Moderlandsmonumentet stod færdig i 1981. I 2015 vedtog den ukrainske regering en lov, der forbyder kommunistiske monumenter og symboler. Moderlandsmonumentet står endnu, men der har været offentlig debat om, at monumentet skulle fjernes med henvisning til denne lov. Monumentet er fremstillet i rustfrit stål og forestiller en kvinde med et sværd i hånd. Alene sværdet vejer 9 tons.
Folkets venskabsbue i Krreschatykparken er et andet karakteristisk monument i Kyiv. Ligeledes fra startfirserne. Buen er af daværende Sovjetstyre tænkt som et symbol på Ukraines og Ruslands venskab. Titaniumbuen har en diameter på 50 meter. Krreschatykparken ligger for enden Khreshchatyk Avenyen. En af Kievs både store forretninggader og færdselsårer. Glem det nedslidte, lille tivoli ved venskabsbuen og nyd i stedet udsigten over Dnepr-floden fra dette udsigtspunkt. Fra stedet har du også et flot view ned til Kievs smukkeste brobygning, Podilsko-Voskresensky-broen, der endnu er under konstruktion. Konstruktionen blev påbegyndt i 1993. Broen forventes færdig i 2021!
Uafhængighedsmonumementet, placeret helt centralt i Kyiv på Uafhængighedspladsen, blev rejst i 2001 i anledning af 10-års dagen for Ukraines uafhægighed af Sovjetunionen. Kunstneren bag monomemtet er skulptøren Anotoliy Kushch, der stammer fra Kiev. Det 61 meter høje monument har en bronzeskulptur af Berehynia, en kvindefigur fra slavisk mytologi, på toppen. Uafhængighedspladsen kan betegnes som selve hjertet af Kyiv. Byens absolutte centrum. Pladsen er stor og overordentlig smuk i tusmørket, når pladsens og husfacadernes lys tændes. Især i den ende hvor springvandene findes (modsatte side af Uafhængighedsmonumentet). Et godt sted at spise i den ende af Uafhængighedspladsen er på restauranten Fine Family på Mala Zhytomyrska St, 3. Fint middelhavskøkken og solidt vinkort. Ikke eksklusivt, men veltillavet mad.
Rundt i Kyiv. På gåben. Med kabelbanen. Med metroen.
Udover Khreshcatik (se billedteksten under billedet øverst på denne side) er Andreevskij Spusk (eller Andrew's Descent på engelsk) et godt sted at spadsere. Andreevskij Spusk er en stejl, brostensbelagt gade i Kiev. Den giver et smukt udsyn over Kyiv når man når op til St. Andreas Kirke. Denne kirke ligger stort set på toppen af Adreevskij Spusk. Du kan for et lille beløb få adgang til at gå rundt om kirken og dermed nyde panoramet over Kiev. Gør det, hvis din vej falder forbi. Langs gaden har forretningsdrivende slået deres boder op og sælger forskellige souvenirs. Eksempelvis levn fra kommunisttiden. Et fint lille frokoststed i gaden er Kanapka-Bar (nummer 30A). Deres køkken er simpelt, enkelt og stringent. En specialitet er deres desserter, hvor de indpakker uvante ingredienser med chokoladeovertræk. Grøntsager eksempelvis. Slå også vej forbiden unavngivne skovsti ved foden af St. Andreas Kirken, hvor gadesælgere sælger egne eller andres malerier. Bystyret har opstillet en endeløs række af stativer og ophæng langs stien til formålet. Så kunstnerne kan udstille deres værker på behørig vis for de forbipasserende. Uanset om man fatter interesse for værkerne eller ej er det en smuk lille spadsertur at tage på sin vej rundt i Kyiv.
For enden af skovstien er du tæt på Kabelbanen i Kyiv. Den er etableret for mere end 100 år siden (1905) og er én af to kabelbaner i hele Ukraine. Det er en smuk 2½ minuts tur i skovareal at tage kabelbanen i Kyiv. Desuden er du tæt på St. Michael klostret (se nedenfor), når du står af/på den øvre kabelbanestation. Snyd ikke dig selv for en tur. Udsigten, omgivelserne og selve oplevelsen er det værd. Metroen i Kyiv er i sig selv en seværdighed. Flere af stationerne er smukke med store lysekroner, hvælvinger og mosaikker. Kiev var den tredje by i daværende Sovjetunionen, som i 1960, hvor byens metro stod færdig, kunne bryste sig af at have en metro. Stationerne er ofte utrolig dybe, dvs. du kører i en rum tid på rulletrappen til og fra perronen. Ud over, det er en seværdighed, er metroen også en oplagt transportform at benytte sig af i Kiev.1,3 million mennesker bruger den dagligt.
Sightseeing
Som allerede nævnt er Kyiv endog meget rig på ortodokse kirker og klostre. Man må vælge til og fra. Vi tilvagte Sankt Michael-klostret og Sankt Sofia-katedralen. Sankt Michael klostret er det smukkeste udefra. Det ligger på Mykhalivska torvet og er en pryd for øjet. 7 gyldne kupler funkler for oven og klostrets smukke lysblå farve tiltrækker sig opmærksomhed. Oprindeligt bygget tilbage i 1108, men ødelagt af sovjetstyret i 1930'erne, genopbygget efter Ukraines selvstændighed og færdigbygget i 1999. Udenfor klostret er et mindesmonument for hungerkatastrofen i Ukraine i 1932-33 kaldet Holodomor, hvor mere end 2 millioner ukrainere døde af sult. Sankt Sofia katedralen kan dateres tilbage til 1037. Katedralen er på UNESCO's verdensarvsliste og indeholder freskoer tilbage fra 1000-tallet. Der er en smuk, lille have omkring Sankt Sofia katedralen, hvor man et øjeblik kan slippe storbyens puls. Hvis man ønsker dette.
Chernobyl og Babi Jar.
Den 26. april 1986 eksploderede en reaktor på atomkraftværket i Tjernobyl. En by ca. 90 kilometer fra Kyiv. På den tid en del af Sovjetunionen. Radioaktivt materiale spredtes over et enormt område. Over 300.000 mennesker blev evakueret. I Kiev er der et museum, der fortæller om denne tragedie. Ukrainian National Chernobyl Museum (adressen er 1 Khoryva, Kyiv) formidler sagligt og informativt historien om atomulykken i Chernobyl.Vi er generelt ikke fans af audioguides, men her er der ikke ingen vej udenom. Tekstmaterialet på museet er på ukrainsk. Museet gør meget ud af både at dokumetere såvel faktuelle oplysninger omkring katastrofen som at dokumentere den personlige tragedie for eksempelvis nogle af de ingeniører og brandfolk, der var på arbejde, da ulykken indtraf på atomkraftværket og som kæmpede for at standse katastrofen.
Den 29.9. 1941 mødte over 30.000 jødiske borgere fra Kyiv op ved Babi Yar, en slugt i byen, der i tidens løb både havde været anvendt som kirkegård og militærlejr. Det var på ordrer fra de nazistiske myndigheder, der kun 10 dage før havde besat byen. De blev alle i løbet af 2 dage henrettet på dette sted og deres lig begravet i slugten. Af den nazistiske besættelsesmagt og ukrainske kollaboratører. I dag er der en mindepark på stedet. Den indeholder flere mindesmonumenter og en særlig sektion af parken er viet til formidling. Store billed- og tekstplancher fortæller historien om Babi Yar fra grusomhedernes udførsel til områdets status af mindepark. Stedet nås let via metro. Dorohozhychi metrostationen ligger lige ved siden af parken. Den russiske digter Yevgeny Yevtushenko skrev i 1961 et digt om massakren. "Babi Yar" er hans mest berømte digt. Året efter skrev den russiske komponist Dmitri Shostakovich Symfoni nr. 13, der citerer tekstpassager fra Yevtushenkos digt.