Læs om vores personlige rejseoplevelser i fortrinsvis europæiske storbyer og få tips og inspiration.
Bruxelles er EU-by nummer et. Og EU-kvarteret er et naturligt stop, når man besøger Bruxelles. Så er der Manneken Pis, der i bronze har stået og tisset siden 1619, tegneseriehelten og gentlemanden Tintin, der stille og roligt nærmer sig de 90, den belgiske chokolade og den centrale og grandiøse Grand-Place (Grote Markt) med bygninger tilbage fra 1400-tallet. Men hov: Bruxelles er lige så meget en excellent kop kaffe på café Les Gens Que J'aime i de bløde møbler ud mod Rue du Midi, de nyudsprungne kirsebærtræer i Parc du Cinquantenaire og en med gult kridt tegnet bananskræl på fortovsflisen nær Kongepaladset på Place Royale.
Vi var turister i Bruxelles og omegn en weekend sidst i april 2016.
Overblik og udsigt
En forårsdag vil de fleste nok blive fascineret af at stå ved Mont des Arts og se ud over Bruxelles med rådhustårnet fra slutningen af 1600-tallet i centrum. Denne særegne plads oprindeligt anlagt til verdensudstillingen i Bruxelles i 1910, men ombygget sidenhen, er helt sin egen. Symetrisk anlagt med en allé på hver side af gangstier og velplejede blomsterbede. Og omgivet af kulturinstitutioner. Du er i centrum af byen, men står på et højdedrag og kan betragte det hele fra oven samtidig med, der er mulighed for at rekreere lidt under byvandringen.
Varitioner over en figur, varitioner af en cafékultur. Og af Chocolat Belge
Belgien er kendt for at have skabt den fyldte chokolade først i det 20. århundrede. Historien om belgisk chokolade går dog langt længere tilbage og har naturligvis kolonielle rødder. I 1850'erne åbnede den første chokoladebutik i Bruxelles, i dag er der et utal, der på hver deres vis giver deres bud på, hvordan den stolte chokoladetradition holdes i live og videreføres.
Hergé, der med sin tegneseriefigur Tintin grundlagde en stærk tegneserietradition og -kultur i Belgien, er svær at komme udenom i Bruxellex. Alligevel er det i Louvain-la-Neuve, der ligger 30 kilometer fra Bruxelles og let nås med tog, historien om den verdensberømte tegneseriefigur bedst kommer til sin ret. Museet åbnede i 2009 og museums- bygningen, tegnet af Christian de Portzamparc, er i sig selv et studie værd. Det samme kan siges om Louvain-la-Neuve, en by skabt i 1969 med det specifikke formål at huse Université de Louvain. I 1972 boede der således 600 mennesker i byen. Intentionen var dog også at skabe et bymiljø udover det universitære, og således bor der i dag knap 30.000 mennesker i Louvain-la-Neuve. Køn er byen i og for sig ikke, men den er et monument over moderne byplanlægning i 1960'erne og 1970'erne. Åbningen af Tintin-muséet har sat byen på verdenskortet for Tintin-entusiaster. Det manifesterer museet så tydeligt i det albumtårn, der findes i museumsbygningen. Album på album på alverdens sprog er dette tårn eller korthus, om du vil, bygget op omkring. Du står i dets midte og betragter det overvældende syn. Tintin rejste verden rundt. Det samme gælder de albums, han er hovedperson i.
Cafékulturen i Bruxelles er udbredt og varietet. Ofte heldigvis med et "studentikost" præg. Genbrugsmøbler fremfor wienerstole, crepes fremfor salade nicoise. Det indre Bruxelles har masser af gader med lav bebyggelse, hyggelige forretninger og hjørneplacerede caféer til at stille den mindre sult og tørst.Ofte med stilfulde facader og indretning og et cafémiljø præget af mangfoldighed og tolerence. Vi kan anbefale Le Fontainas på Rue Du Marché Au Charbon, La Maison des Crepes på Rue des Pierres og Les Gens Que J'Aime (se billedet nedenfor).