Læs om vores personlige rejseoplevelser i fortrinsvis europæiske storbyer og få tips og inspiration.
Det er os ubegribeligt indbyggertallet i Maltas hovedstad Valletta ligger på 7000 indbyggere. Det må være verdens mindst befolkningsrige hovedstad? At der er 10 gange så mange i dagtimerne, hvor kontorer og forretninger er åbne, udjævner så regnskabet noget, men alligevel...... Valletta virker på ingen måde affolket. Og solen bager ned over byen, der er omkranset af det dybtblå Middelhav. Malta er i sandhed en lille perle i Middelhavet og Valletta er en væsentlig årsag hertil. Byen er europæisk kulturhovedstad i 2018.
Vi lagde vejen forbi i juli 2013.
Vallettas bygherrer
Johanniterordenen blev grundlagt i 1100-tallet. Som beskyttere af pilgrimmes sikkerhed. I århundreder fordrev tyrkerne Johanitterridderne fra deres tilholdssteder. Bl.a. Jerusalem. I første halvdel af 1500-tallet slog ordenen sig ned på Malta. I starten af 1570'erne grundlagde ordenens øverste leder, den såkaldte stormester, en ny by på øen. Stormesterens navn var Jean Parisot de la Vallette. Byen tog navn efter ham. Napoleon Bonaparta besatte øen i få år et par århundrede senere. Briterne besejrede ham og herefter var Malta britisk indtil 1974. Johanitterridderne og englænderne har sat de tydeligste præg på Malta/Valletta frem til selstændigheden.
Rundt i byen
Naturligvis skal du vandre rundt i byen. Men det er en lige så stor oplevelse at vandre rundt om byen. Fæstningerne på Malta er på UNESCO's verdensarvsliste og Valletta har fæstningsværker ud til Middelhavet omkring byen. Det er muligt at foretage en byvandring på disse fæstningmure, hvilket er en pragtfuld måde både at opleve Valletta og det omkringliggende Middelhav på. Ikke mindst fra Fort St. Elmo. Det var stormester Jean Parisot de la Vallette, som tog initiativet til at fæstningssikre byen i 1500-tallet mod datidens fjender. Republic Street er hovedåren i Valletta. Gaden går gennem hele byen og er placeret præcis i byens midte.I den ene ende, ved Freedom Square og byens busstation, er Vallettas byport. Byen har en lang og interessant historie omkring byporte på dette sted. Den nværende byport fra 2014 er tegnet af den verdenskendte, italienske arkitekt Renzo Piano, der også har stået bag kulturcentret Centre Pompidou i Paris og skyskraberen The Shard i London f.eks. Briterne byggde en byport i 1853, hvor Renzos port nu står, der blev bombet under 2. Verdenskrig. I 1965 stod en ny byport færdig (som den nuværende designet af en italiensk arkitekt), denne byport var udskælt i offentligheden og endte med at blive revet ned til fordel for Renzos byportprojekt. Der er radikalt anderledes.
Republic Street munder ud i Fort St. Elmo. Lige inden for byporten ligger det fine torv Freedom Square. Den uprætentiøse Cafe Royale på torvet er et værdigt sted at begynde sine oplevelser i Valletta på. På caféens udendørsareal kan torvets og byens leben iagttages og vurderes over en kop kaffe eller en kold forfriskning. Det gør de lokale også her. Ikke mindst taxachaufførerne. Lidt mere mondænt er der på Caffe Cordina på Republic Square. Cirka midt på Republic Street. Her bør man uanset varmegraderne i luften unde sig selv at tage kaffen indenfor på grund af den meget stilfulde indretning, caféen kan bryste sig af.
Hvis rejsen til Valletta ligger i juli måned, så bør man holde øje med Marsovin Summer Wine Festival. Denne store maltesiske vinproducent afholder hver år vinfestival i Valletta, nærmere bestemt i Hasting Gardens, der er en af byens parker. Et hav af lokale vinproducenter præsenterer deres vine her. Der betales en entre ved indgangen, billetten inkluderer et vinglas og en række poletter, der så fungerer som betaling for vinen ved de forskellige boder. Er du vinelsker og rammer Valletta under vinfestivalen er et besøg dér et "must go".
En af byens andre parker, Upper Barrakka Gardens, har en udsigt, der er svær at slå. Og et ritual, der er svært at overhøre. Udsigten ud over Grand Habour er uovertruffen, er du ikke til voldsom kanonlarm, så lad være med at komme kl. 12.00, hvor det maltesiske militær daglig affyrer en kanonsalut på terrassen under parken.
Lascaris War Rooms
2. verdenskrig foregik som bekendt ikke kun i Europa, men også i Nordafrika. Her spillede Malta en strategisk vigtig rolle. Malta var britisk under 2. verdenskrig og herfra kunne briterne bombe aksemagternes forsyningsskibe til Nordafrika fra Europa. 3000 bombetogter over Malta fra det italienske og tyske luftværn formåede ikke at knække malteserne og briterne. Dybt under Upper Barrakkas Gardens og Lascaris Bastionen ligger Lascaris War Rooms. Et underjordisk - under 2. verdenskrig dybt hemmeligt - tunnel- og værelseskompleks, hvorfra briterne styrede og planlagde den britisk-maletisiske krig mod aksemagterne. De allieredes invasion på Sicilien i juli 1943 blev også planlagt her. Store sø- og landkort, telefoner og kontormøblement fra tiden giver et stærkt indblik i, hvordan der er blevet arbejdet og tænkt strategi i dette militære hovedkvarter. Tingene står som var de blevet brugt i går.