Læs om vores personlige rejseoplevelser i fortrinsvis europæiske storbyer og få tips og inspiration.
Et view over Tallin fra værelse på Hotel Radisson Blue. Udsigt til Sokos Hotel Viru. Sokos Hotel Viru er bygget i 1972, da Estland var en del af daværende Sovjetunionen. I 1994, 3 år efter Estland blev selvstændigt igen, fandt man på 23. etage et rum, hvorfra KGB (Sovjets hemmelige politi) spionerede og overvågede hotellets gæster. I 60 af hotelværelserne var opsat spionudstyr. I dag er rummet indrettet som museum. Bag hotellet Den Finske Bugt, der fører ud i Østersøen.
Tallinn. Det var her Dannebrog ifølge legenden faldt ned fra himlen i 1219, da danske korsfarere med kong Valdemar den 2. i spidsen drog på korstog til Tallin for at kristne esterne. Det lykkedes i hvert fald at erobre byen, der de næste knap 125 år var dansk. I vore dage er det en anden frihedskamp og okkupation, esterne skildrer på Besættelsesmuseet, der åbnede i 2003. Det skildrer tiden under sovjetisk dominans fra 1939-1991. I Rotermanns Kvarter, et tidligere industrikvarter, er der nu fashionable restauranter, boliger og indkøbsmuligheder i en meget lykkelig sammensmeltning af ny og gammel arkitektur. Det er det nye Tallinn. Den gamle bydel trives også fint og er stemningsfuld med krogede og stejle gader. På toppen af den gamle bydel knejser Aleksander Nevsky-katedralen, bygget mens Estland var under russisk tsar-herredømme og Toompea slottet etableret i Middelalderen.
Vi var til bryllyp i Tallin i maj 2015 og tog i den forbindelse en forlænget weekend i byen.
Rotermann-kvarteret
Når du kører fra lufthavnen ind til Tallinn passerer du som noget af første Rotermann-kvarteret på din venstre hånd. Et gammelt industrikvarter fra før Sovjet-tiden, der i dag har fået en renæssance. Det har en absolut overskuelig størrelse og er et godt eksempel på hvordan et nyt forretnings-, erhvers- og restaurationskvarter kan etableres og udformes med elegance. Du kan shoppe her, spise middag med stil på restaurant Alter Ego, Roseni 8, eller blot spadsere rundt i kvarteret uden egentligt ærinde og iagttage hvordan det moderne bykvarter benyttes og befolkes af tallinnerne. Mingle ind.
Tallinns gamle bydel
Den gamle bydel i Tallinn er mange og ulige ting. Et godt udsigtspunkt ud over Tallinn findes i Den Danske Konges Have. Det var her Dannebrog (måske) i 1219 dalede ned fra himlen. Det er en smuk, lille grøn plet og stedet hvor flaget skulle være faldet ned er markeret med et skjold på en mur i Dannebrogs farver.
Et andet godt udsigtspunkt over byen findes på Toompea-højen. Her ligger Toompea-slottet, der i dag huser Estlands parlament. I 1200-tallet blev der første gang etableret en fæstning her, den er ombygget af flere omgange gennem århundrederne. Det er ikke forkert at sige, slottet både er og ligner en middelalderborg og et barokslot alt efter hvor du står placeret. Der er en fin lille slotspark og grøn oase på stedet også. På Toompea-højen ligger også Aleksander Nevsky-katedralen, der på sin vis virker ude af trit med den omgivende arkitektur. Og der var da også i Estland første selvstændighedsperiode i mellemkrigstiden planer om at rive den ned. Men den ortodokse kirke blev stående og vidner om en tid, da Rusland dominerede og regerede i Estland. Og repræsenterer et religiøst rum for de omkring 20% af befolkningen, der i dag er ortodoks-kristne i landet.
I den gamle bydel skal du slå dig ned på Rekoja Plats, der er centrum for bydelen (og også for byens turister) og nyde tilværelsen og forhåbentlig solen på en udendørsbeværtning. Ligesom du skal bevæge dig ud i de omkringliggende stejle og krogede gyder og gader i bydelen for at få en fornemmelse af, hvordan livet blev levet i Tallinn for århundreder siden.
På museum
På Toompea 8 (gadenavnet) ligger Besættelsesmuseet. At stå ved indganspartiet foran museet er i sig selv en oplevelse. Birketræer side om side med kufferter i massiv sten foran de store glasvinduer på museets front. Indenfor fortælles historien om de 52 år, Sovjetunionen okkuperede Estland i ord, billeder og genstande fra tiden. I kælderetagen er meget symbolsk placeret buster af regeringsledere fra Sovjettiden. Mest indtryk gjorde det på os at se arkivmateriale fra tiden op mod Estlands selvstændighed med populære, nationale musikere, der til koncerter leverer politiske budskaber og taler for Estlands frigørelse fra Sovjetstaten.
Lennusadam er navnet på det maritime og militære museum i Tallinn. Hvis du som os ikke er specielt interesseret i dette emne, er det stadig en usædvanlig museal oplevelse at besøge museet. Dels fordi museet ligger i det spændende Kalamaja-kvarter. Træhuse i magfoldige farver dominerer dette kvarter. Bygget fra 1870'erne og frem til at huse en stor mængde tilkomne fabriksarbejdere under industrialiseringen i Tallinn. Oplagt udover alle grænser for en slentretur som turist. Dels fordi selve museet er placeret i en tidligere vandflyverhangar bygget i årene 1916-17, hvilket gør oplevelsen af museet interessant uanset indholdet. Det kolosale og imposante rum er med stor sans for æstetik blevet ombygget til et museum med moderne formidlingsstrategier. Det åbnede i 2012.